Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ελλάδα vs Ιταλίας (ή αλλιώς:παγωτό εναντίον gelato)



Ελλάδα vs Ιταλίας (ή αλλιώς :παγωτό εναντίον gelato)

Πάντα είχα αυτήν την απορία: ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στο παγωτό (ice cream) και στο gelato.
Εγώ πάντως ψηφίζω gelato! Γιατί όμως; Είναι απλά καλύτερο ή μας φαίνεται καλύτερο απολαμβάνοντάς το κάτω απο τις κατάλληλες συνθήκες; (κάθιδρος τουρίστας στην Ρώμη στην Piazza di Spanga, και αφού έχω κατέβει όλα τα Ισπανικά σκαλιά;)
Μάλλον όχι! Υπάρχουν μερικές διαφορές όσον αφορά στην παρασκευή του και στα υλικά του.
Η πρώτη διαφορά είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το παγωτό περιέχει το λιγότερο 10% λιπαρά σε αντίθεση με το gelato που περιέχει μόλις 5-7% λιπαρά, γεγονός που βοηθάει στο να κρατάει περισσότερο τα αρώματα και τις γεύσεις των φρούτων , των μπαχαρικών και γενικότερα όλων των υλικών. Το λίπος δεν σκεπάζει την γεύση!
Έστω όμως και αν χρησιμοποιήσουμε τα υλικά που βάζει ο Ιταλός στην gelateria δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε το ιταλικό gelato με την παγωτομηχανή που έχουμε στην κουζίνα μας(σνιφ).
Το gelato αναδεύεται σε χαμηλότερες ταχύτητες απ’οτι το παγωτό και για τον λόγο αυτό είναι και πιό βαρύ ή πιό σφιχτό επειδή δεν αιχμαλωτίζει τόσο πολύ αέρα κατά το χτύπημα.
Το gelato περιέχει 25-30% αέρα ενώ το παγωτό περίπου 50%.
Και τέλος είναι και η διαφορά στον τρόπο σερβιρίσματος: ενώ το παγωτό σερβίρεται παγωμένο αμέσως μόλις το βγάλουμε απο την κατάψυξη, το gelato φυλάσσεται και σερβίρεται σε ελαφρώς πιο υψηλή θερμοκρασία ώστε να μην είναι εντελώς παγωμένο.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι οτι σε κανένα απο τα δύο δεν μπορώ να αντισταθώ! Σε κανένα δεν λέω όχι σε άλλη μια μπάλα!
Στην επόμενη ανάρτηση σας υπόσχομαι μια συνταγή για gelato μιας και σας άνοιξα την όρεξη.
Have a nice weekend!
Gelato

Gelato

Ice cream

Ice cream


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου