Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Gaston Lenôtre


Gaston Lenôtre
Gaston Lenôtre (20 Μαΐου 1920 - 8 Ιανουαρίου 2009) ήταν Γάλλος σεφ ζαχαροπλαστικής και τροφοδότης.
Ο Lenôtre γεννήθηκε στη Νορμανδία,  μια περιοχή γνωστή για τα Calvados της, τα τυριά της (συμπεριλαμβανομένου του καμαμπέρ), το μοναστήρι Mont Saint-Michel, και τις παραλίες οπου έγινε η μεγάλη απόβαση της Μάχης της Νορμανδίας.
Η μητέρα Lenôtre, η Eleonore, ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες σεφ στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1900. Ήταν η σεφ της οικογένειας Ρότσιλντ. Ο αδελφός του Gaston ήταν επίσης ένας ταλαντούχος σεφ που εργαζόταν για το Grand Hotel στο Παρίσι.
Ο Lenôtre έκανε τολμηρές κινήσεις στη διάρκεια της ζωής του. Η λίστα με τις πρωτιές του: η πρώτη αλυσίδα  αρτοποιείων στο Παρίσι, ένα αρτοποιείο-καφέ μπιστρό στο πρώτο γαλλικό εμπορικό κέντρο, η πρώτη κεντρική κουζίνα στη χώρα έξω από το Παρίσι, το πρώτο επαγγελματικό γαλλικό σχολείο αρχιμαγείρων , την πρώτη εταιρεία διανομής παγωμένων επιδορπίων σε όλη τη Γαλλία, και την πρώτη franchise αρτοποιίων (τώρα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και το Κουβέιτ). Μεταξύ των κυριότερων σεφ δίδαξε που είναι ο David Bouley και Michel Richard. Ήταν μία από τις κύριες εμπνεύσεις για το χαρακτήρα Gusteau του στην ταινία Ratatouille της Pixar.
Ο Lenôtre έγραψε εννέα βιβλία μαγειρικής με τη Sylvie την  κόρη του που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, την ιαπωνική και έχουν πουλήσει κοντά στο ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Ήταν επίσης ο επίσημος τροφοδότης του Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Γαλλία το 1998 και της γαλλικής ομάδας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Επίσης ήταν ο διασημότερος τροφοδότης  (εταιρεία catering) στον κύκλο των προέδρων, βασιλιάδων και διασημοτήτων από όλο τον κόσμο.
Πέθανε στο σπίτι του στην κεντρική γαλλική περιφέρεια της Sologne μετά από μακρά ασθένεια, στις 8 Ιανουαρίου του 2009, σε ηλικία 89 ετών.

    










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου